Bonusforælder og udfordret?
Oplever du udfordringer i rollen som bonusforælder?
Så læs med her. Du er nemlig ikke alene – og der er hjælp at hente.
Hvis du lever i et parforhold, hvor enten én af jer eller I begge har børn fra tidligere, så lever du i en sammenbragt familie. Det byder på rigtig mange glæder, men det har også sine egne udfordringer.
Ofte går vi ind i en sammenbragt familie med et billede af, at det skal fungere ligesom en kernefamilie.
Men en sammenbragt familie ér noget andet. Den har nogle andre problematikker, som I skal tænke ind og justere jeres forventninger efter.
Bonusforælder – på forskellige måder
Et kendetegn ved livet i den sammenbragte familie er, at vi har meget forskellige oplevelser afhængigt af, hvilke tilknytningsbånd og relationer vi er en del af.
Vi kommer ind i parforholdet med en bagage af tidligere oplevelser og erfaringer, plus vi indgår i forholdet med hver vores rolle.
Et par eksempler på en rolle, du måske har i din sammenbragte familie:
- Måske har du egne børn og er samtidig bonusforælder til din kærestes børn
- Måske er du bonusforælder til din kærestes børn uden egne børn
- Måske er du slet ikke selv bonusforælder – men du har børn, og din partner er bonusforælder til dine børn.
Mission bonusforælder
Alt efter din rolle er den måde, du oplever parforholdet på – og ofte også de udfordringer, du møder – meget forskellige.
Lige præcis dét er én af de mest typiske grunde til, at vi går galt af hinanden: Vi mangler viden om og forståelse for, hvor forskelligt vi oplever situationer i hverdagen.
Det er lidt som at kigge i hver sin retning – mens man forsøger at overbevise hinanden om, at ‘min udsigt altså er den mest rigtige‘.
Men uanset din rolle – så læs med.
Du er lige nu i gang med at indsamle viden og træne perspektivtagning – begge dele er vigtige redskaber, hvis du gerne vil overleve mission bonusforælder.
Du kan downloade min e-bog til sammenbragte familier med masser af tips, viden og konkrete værktøjer til kommunikation. Du finder den her
Hvor finder jeg ‘den komplette guide til livet som bonusforælder’?
Selvom det er skønt og dejligt at møde en ny partner og dennes børn, kan der opstå en lang række af situationer og følelser, som du simpelthen ikke havde regnet med – og som du føler dig uforberedt på.
Måske river du dig en gang imellem i håret og spørger:
- Findes der ikke en køreplan eller opskrift på, hvordan jeg lykkes med min sammenbragte familie?
- Er det muligt at bestille et magisk redskab (og få det tilsendt med posten indenfor 1-2 hverdage), der 100% gør mig i stand til at udfylde rollen som bonusforælder?
- Hvad med det dér smarte trick, der fjerner jalousi overfor min partners eks?
- Eller et værktøj, som udraderer frustration eller skuffelse over min kærestes måde at håndtere situationen på?
Eller:
- Kan du (please!) henvise mig til et vedtaget regelsæt, der bare ordner sommerferieplanlægningen, fødselsdagene og juleaften (uden nogen bliver sure undervejs)?
- Og er der aldrig noget, vi kan sige: FORDI SÅDAN ER DET BARE til – og så er det løst én gang for alle?
Efterspørgsler i den stil hører jeg rigtig ofte i mine samtaler med par, der lever i sammenbragte familier.
Måske kender du det selv?
Ønsket er forståeligt. Svarene på ovenstående spørgsmål er egentlig bare… nej. Desværre.
Læs med og få tips til, hvad I kan gøre i stedet.
Sæt ord på de svære følelser, du oplever som bonusforælder
Livet i en sammenbragt familie ér komplekst. Og rollen som bonus- eller ekstraforælder kan være grobund for mange frustrationer, forbudte følelser og skuffede forventninger.
Der er særlige udfordringer og livsvilkår, det er rart at kende til. Vilkår, som adskiller sig fra det, du måske tidligere har oplevet i din kerne- eller førstegangsfamilie.
Forskellen mellem problemer og livsvilkår er, at problemer kan løses. Livsvilkår går ikke væk, så vi skal lære at leve med dem – og derfor har vi brug for hinandens støtte undervejs.
Et eksempel: Vi kan ikke fikse eller fjerne sorgen over, at din partner har oplevet to børnefødsler og et bryllup med sin ekspartner. Men du og I kan lære at møde hinanden i det, der er svært.
Du kan tillade dig selv at mærke og dele den svære følelse.
Og din partner kan vise dig omsorg, lytte til dig eller hvad du nu har brug for. Ingen af jer er forkerte – I har bare meget forskellig udsigt.
Er det svært at få til at fungere? Ja.
Er det helt umuligt? Nej, bestemt ikke.
Har du lyst til at blive klogere på, hvad de særlige udfordringer i en sammenbragt familie består af? Du kan læse mit blogindlæg om emnet her.
Hvad kræver det af mig i rollen som bonusforælder?
Min erfaring er, at gode intentioner, kærlighed og lysten til at skabe en god familie for alle er et rigtig godt udgangspunkt – men at det desværre ikke altid er nok.
Det er vigtigt, at I sammen anerkender, at en sammenbragt familie hviler på nogle andre livsvilkår end en førstegangsfamilie eller kernefamilie – og at I handler på den erkendelse.
Jeg vil anbefale, at I aktivt gør en indsats for at få det hele til at lykkes. Det er helt normalt, at det kræver et stykke arbejde, og at det ikke ‘kommer naturligt’.
Du og din partner skal aktivt bidrage til og skabe følelsen at være et stærkt hold. Sammen.
Jeres bærebjælke skal være stabil – så du kan føle dig tryg og mærke, at din stemme bliver hørt, og at du også er vigtig i jeres familie.
Du og din partner skal begge føle, jeres behov og særlige roller bliver forstået.
Lyt med her, når en bonusmor deler ud af sine erfaringer i podcasten ‘En rigtig familie’
Træn jeres kommunikation
Det kan være, at I skal træne jeres færdigheder i åben og tydelig kommunikation.
Hvor I øver jer i at tale om sårbarhed og følelser på indersiden, som I desværre måske får udtrykt med hårdhed og udvekslinger præget af forsvar/angreb på ydersiden.
Det er menneskeligt, når vi er sårede eller ikke føler os forstået.
Fortæl din partner, at du har brug for hans/hendes støtte, og at du har noget vigtigt på hjerte. Giv jer selv gode betingelser for jeres vigtige samtaler.
Hvis du har brug for en håndsrækning til dette, har jeg udviklet e-guiden Styrk dit parforhold i din sammenbragte familie. Den kan downloades på min hjemmeside via linket her.
Søg viden om bonusforældre og sammenbragte familier
Det er også en god ide at søge viden og hjælp om sammenbragte familier og rollen som bonusforælder eller forælder til børn med en ny (eller ikke så ny kæreste) på egen hånd.
Tjek fx Patricia Papernows bøger om sammenbragte familier her.
Du er selvfølgelig også altid velkommen til at kontakte mig på 61609276 eller anja@livs-vaerk.dk – det er gratis og uforpligtende.
Jeg fortæller gerne om, hvordan jeg kan hjælpe dig og jer med at få netop jeres sammenbragte familie og parforhold til at fungere endnu bedre.
Bedste hilsner fra
Autoriseret psykolog & certificeret parterapeut i emotionsfokuseret parterapi (EFT) – en evidensbaseret metode.
Anja er specialiseret i sammenbragte familier, når den ene eller begge har børn fra tidligere.
Hvor deleordninger, ekspartnere og børnenes loyalitetsbånd udfordrer jeres håb og drømme for fremtiden.
Anja hjælper par med at opdage og standse negative samspilsmønstre, så I kan fordybe kontakten og forbindelse til hinanden – for det er jer, der skaber rammerne for familiens trivsel.
Nysgerrig? Inspireret?
Du er velkommen til at kontakte mig og uforpligtende høre mere om, hvad et Par-tjek eller et parforholdskursus kan gøre for jer.
Du kan også skrive dig op til mit nyhedsbrev og downloade min e-bog med 3 øvelser til mere nærhed og færre skænderier. Klik på linket, brug formularen i bunden af siden eller pop-up boksen.
Du kan også fange mig på mail anja@livs-vaerk.dk eller mobil 61609276.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!